3 przepisy na błyskawiczne i pożywne sałatki

 

Żyjemy w biegu i poświęcamy coraz mniej czasu na takie ważne czynności, jak przygotowywanie pełnowartościowych posiłków, ruch czy nawet sen. A przecież wszystko to wpływa na nasze codzienne samopoczucie i zdrowie. Warto więc zadbać o siebie, a w szczególności o to, co jemy. Są sposoby, by nie zajęło nam to wiele czasu, a jednocześnie było pyszne. Mowa o sałatkach, z których każdy znajdzie coś dla siebie.

Pomysł na szybki i smaczny posiłek to niełatwe zadanie. Naprzeciw niemu wychodzi prawdziwy skarb kulinarny, który niejedną ma twarz, czyli sałatka. To doskonałe danie, szczególnie kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, czy po prostu nie mamy na to ochoty. Dodatkowo, sałatka niezależnie od przepisu zawiera wiele zdrowych składników, które pomagają zaspokoić zapotrzebowanie na różne witaminy. Dlatego warto mieć kilka przepisów w zanadrzu. Oto one!

Sałatka hawajska

Składniki:

·       1 pęczek świeżego szczypioru

·       200 g kukurydzy

·       200 g ananasa

·       300 g żółtego sera

·       200 g polędwicy wędzonej z kurczaka NATURA firmy Konspol

·       1 jogurt naturalny

·       200 g makaronu typu „kolanko”

·       sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Drobno siekamy szczypior. Ananasa odsączamy i kroimy w małe kawałki. Kukurydzę odsączamy, polędwicę wędzoną z kurczaka NATURA firmy Konspol i żółty ser kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy razem i dodajemy ugotowany makaron. Całość polewamy jogurtem naturalnym
i przyprawiamy do smaku.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek siekamy, szynkę podhalańską NATURA firmy Konspol kroimy w kosteczkę. Ugotowane ziemniaki kroimy w duże kostki, a jajka w księżyce. Dodajemy starty parmezan.

Sałatka włoska

Składniki:

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Polędwicę królewską z kurczaka marki Konspol, ser żółty i paprykę kroimy w kostkę, natomiast ogórki konserwowe
w plasterki. Wszystko łączymy z odsączoną kukurydzą i ugotowanym makaronem, następnie polewamy oliwą z oliwek. Na koniec dekorujemy liśćmi bazylii.